Jumaat, November 20, 2009

Mahkamah Tidak Berhak Putuskan Kedudukan DUN Kota Seputeh

Dzulfikar Mashoor

KUALA LUMPUR, 19 Nov: Speaker Dun Perak V. Sivakumar semalam menegaskan bahawa kedudukan kerusi Dun Kota Seputeh sama ada kosong atau sebaliknya mesti diputuskan oleh Speaker Dun sendiri.

"Apa yang berlaku dalam Dewan Undangan Negeri mesti diselesaikan dewan (Undangan Negeri), tidak perlu pada keputusan Mahkamah."

Ujar Sivakumar, tindakan Speaker Dun Kedah Datuk Dr. Abdul Isa Ismail mengumumkan kekosongan Dun tersebut berdasarkan Surat Kekosongan Dun yang diterimanya sebelum ini, adalah muktamad.

"Keputusan Speaker (DUN) Kedah adalah muktamad, tidak perlu dan tidak boleh dibawa ke Mahkamah."

Tambahnya lagi, Speaker Dun hanya diminta memaklumkan kepada Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) badap pelaksana itu boleh mengadakan suatu pilihanraya kecil dalam masa 60 hari.

Beliau juga mencabar BN menunjukkan klausa undang-undang yang membenarkan SPR atau Mahkamah sendiri berhak mendahului keputusan Speaker Dun.

"Nampak jelas dia (SPR) dan BN tak boleh campur tangan, sila tunjuk kepada saya di mana kuasa atau di mana autoriti Mahkamah hingga boleh memutuskan kekosongan (Dun Seputeh) itu."

Dakwanya lagi, BN cuba menghalang pilihanraya kecil Dun tersebut dari berlaku.

"BN yang minta jangan kosongkan kerusi itu (Dun Kota Seputeh)."

Dalam perkembangan berkaitan, mahkamah akan memutuskan sam ada menerima rayuan BN agar pilihanraya kecil tidak berlaku di Dun Seputeh esok.

Bagi BN, Datuk Abu Hassan Sarif masih layak bergelar Adun Seputeh walaupun sekian lama tidak menghadiri sidang Dun.

Bagi mereka, alasan kesihatan yang diberikan Abu Hassan sudah memadai untuk menghalang keputusan Speaker Kedah tersebut.

Sekiranya Mahkamah menerima rayuan tersebut, ianya menjadi satu lagi titik gelita dalam istitusi kehakiman negara, setelah Mahkamah sebelum ini mencampuri beberapa urusan autonomi dalam Dun Perak.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

salam
selamat menyambut idul adha kepada semua dun semenyih
di sini nak ucap terima kasihla kepada ahli majlis kita yang mana bila ada satu2 keraian contohnya hari raya ke atau apa ada saja nampak kain pemidang(bena) ucapan ahli majlis kita tapi programnya tak nampak apa pun yang di lakukan yg berbentuk islamik..tapi kain pemidang tu selalu ada...agaknya itula program berbentuk islamik yg di lakukan...harap ahli majlis lebih peka, rakyat bukannya inginkan kain pemidang...rakyat mahukan gerak kerja...saya yg menyokong parti ini melihat umno lagi islamik programnya berbanding parti ini...dimana program parti ini..adakah kain pemidang itukah adalah programnya...saya nampak pengerusi surau desa mewah(ustaz hassan dan aktivis parti iaitu en wan zahari banyak menaikkan imej pakatan rakyat di dun ini seperti mengadakan mengadakan program2 berbentuk islamik,tapi siapakah beliau di dalam parti...harap pemimpin2 pas kawasan dapat berkerjasama dgn mereka ini,mereka begitu aktif tapi parti ini saya rasa tidak mengenali mereka berdua...sayang sekali...ular tak akan hilang bisanya jika menyusuri akar...kalau boleh pegang mereka berdua jadi aset parti